Január...

A január sokak szerint az év leghosszabb hónapja.
Elmúlt a karácsony, elmúlt a szilveszter, ilyenkor mindenki már a tavaszt várja.
Sajnos rá kell döbbeni, hogy a télből még van két nehéz hónap, kint borús az ég, továbbra is korán sötétedik és sokszor van hideg, még nagyon sok van hátra a Húsvétig...
Ez a pesszimistán szemlélő ember nézőpontja. Fordítsunk egyet a dolgok állásán!
A januárnak van egy izgalmasabb oldala is, mert ilyenkor új, tiszta lappal kezdünk! Az új év kezdete egy olyan időpont, amikor sokan döntetek úgy, hogy valamit elkezdenek, valamin változtatnak.
A karácsony és az ünnepek alatt kicsit kiestünk a rutinból, és most az év első hónapjában vissza kell rázódjunk. Legyen a január a  tervezés ideje!

Tervezés

Alaposan gondoljunk át mindent, és próbáljuk meg az évben az előzetes terveinkhez tartani magunkat.

Kerti teendők januárban

Az emberek gyakorta elkövetik azt a hibát, hogy a téli hónapokban inkább bezárkóznak és alig tartózkodnak kint, pedig ilyenkor is nagy szükségük van a friss levegőre.

Le kell ellenőrizni a kerti csapokat!
Az esetleges erősebb fagyok érkezését szem előtt tartva célszerű ellenőrizni, hogy a kerti vízcsapokat megfelelően szigetelte-e az ember. Ilyenkor még könnyebben lehet pótolni az esetleges elmaradásokat, vagy felmerült problémákat, mint február végén, március elején.

Itt az alkalom a szerszámok megtisztítására!
Ezek a hetek kiválóan alkalmasak a kerti szerszámok javítására is, hogy ne akkor kelljen a kapát, a metszőollót köszörülni, élesíteni, amikor már szükség lenne rá.

Célszerű megejteni a téli metszéseket.
Bár a tél nem tipikusan a növénymetszés időszaka, mégis vannak olyan fajták, amelyek ezekben a hónapokban megmetszhetőek,  ebben az időszakban lehet megmetszeni például a szőlőt, az őszi málnát, a fügét vagy a lilaakácot is.

Nem szabad megfeledkezni a madarakról és más kisállatokról sem.
Érdemes ilyenkor is gondolni az itthon telelő madarakra. A kertben el lehet helyezni számukra madáretetőket, és gondoskodni lehet arról, hogy ezek mindig fel legyenek töltve eleséggel.

Úgy gondoljuk, hogy adtunk néhány ötletet és továbbra is rendelkezésükre állunk, ha bármely termékünk felkelti érdeklődésüket! :)